Parkour

A parkour, (avagy freerunning) mint sportág az akrobatikus ügyesség és az atletikus képességek különleges, szabadstílusú ötvözete.

A szabadfutás célja látszólag bármilyen természetes vagy mesterséges akadály leküzdése a mozgás szépségének és dinamikájának hangsúlyozásával. Az igazi cél viszont a futó saját képességeinek alapos és pontos megismerése, illetve annak fejlesztése.

Igen, a filmeken látható nagy ugrások és komoly akrobatikus trükkök megtanulhatóak, de a lényeg a fokozatosság, a megfontoltság és az ésszerű akadályválasztás!
Mindezt nálunk biztonságosan, az INspirálban, szivacsok, ugrószerek, és fiatal szakedzők segítségével lehet megtanulni. A parkour edzéseken fokozatosan nehezedő, rendkívül összetett és változatos ügyességi és atlétikus feladatok nagy mennyiségű teljesítése eredményeképpen lehet eljutni saját fizikai képességeink teljes ismeretéig. Az óra speciális bemelegítéssel kezdődik, és nagyon fontos szerepet kap az egyes képességek (erő, álló-, és ugróképesség) fejlesztése is, ám a fő mozgásanyag az ügyesség- és koordináció fejlesztését célozza meg. A futó- és ugróképesség minden irányba történő fejlesztését és a saját testsúllyal végrehajtott gyakorlatok, függések, mászások, futások, lengések, ugrások, átugrások kombinációit a profi ugrószerek felhasználása és a rendkívül változatos edzések teszik teljessé.
A Freerunningot ajánlom 10 évestől a felnőtt korig, bárkinek, aki nagy mozgásigényű, szereti a változatos kihívásokat, és kíváncsi a saját képességeinek határaira!

2023. szeptember 4-én újrainduló tanfolyamunk októbertől két csoportban folytatódik: hétfőn és szerdán 16 és 17 órai kezdettel!

2011 óta tanítunk parkourt, és 2016 április 1-jétől jelent meg a Pattanj Parkour jelenség az INspirálban is, és azóta is a legmenőbb tanfolyamunk!! 2020-tól a Fenyves utca bezárásával ez az egyetlen helyszín, ahol vegytisztán parkour oktatás zajlik.

Az INspirál cirkuszközpontban szintén az utcai szabad stílusú sportág alapjait, és technikai hétterét oktatjuk edzővel, biztonságos körülmények között. A cél, hogy megismerd, és kitágítsd a saját képességed határait, és megtanuld, hogy milyen akadályt, hogyan győzhetsz le a leghatékonyabban, hogy az utcán már ne érjen meglepetés. Az óra vezetett, sportágspecifikus bemelegítéssel kezdődik, majd épített akadályokon technikai edzéssel, és az akrobatikus, és atletikus képességek fejlesztésével folytatódik. Számíts egy 60 perces testileg és szellemileg is fárasztó edzésre, melyet erősítéssel és nyújtással zárunk, hogy a kondíciód és az állapotod folyamatosan javuljon! Ne feledd, akkor uralhatod csak a képességeidet, ha tudatában vagy azoknak!